Menu

Mi a közbigyó projekt?

Mit tudsz te tenni még ebben a tanévben, hogy minden gyerek 21. századi kompetenciákat szerezzen és másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekké váljon az iskolátokban?

Ahelyett, hogy csak kívülről vagy felülről várnánk a változást az oktatásban, mi az, amit szülőként mi együtt tudunk tenni, lehetőleg azonnal? Ezt a kérdést tettük fel a tavalyi tanévben a Bókay Árpád Általános Iskolában. Mit tudsz te is tenni még ebben a tanévben, akár szülőként, akár pedagógusként, hogy másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekeket neveljünk – már ma?

A csoportos projektmunkában látjuk azt a lehetőséget, hogy élményekre alapozva olyan kompetenciákra tegyenek szert a gyerekek, ami egy XXI. századi sikeres életre készíti fel őket. Olyan kompetenciákra gondolunk, mint

  • kezdeményező készség
  • ötletelés
  • tervezés
  • hisz magában és bízik csoportja sikerében
  • felkészül a megvalósításra
  • nyitott a másokkal való kommunikációra
  • csapatban dolgozik
  • eszközt tervez, készít vagy használ
  • problémákat old meg és rugalmas, megvalósítja a közös célt
  • sikerét másokkal is megosztja.

A Közbigyóban a gyerekek maguk találják ki, hogy milyen projekten szeretnének egy 4-5 fős csoportban együtt dolgozni, és egy mentoráló szülő vezetésével megvalósítják azt. Végül a projekt csoportok be is mutatják az elkészült produktumokat egymásnak, a szüleiknek és a tanáraiknak.

A Közbigyó tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű ötlet: a Közbigyó projekt idejére (ami 2-3 napnyi csoportos projektmunkát jelent) kerüljön a gyerekek kezébe a vezetés, adjunk nekik autonómiát. Foglalkozzanak most azzal, amit a legjobban szeretnének. Derüljön ki, miben igazán jók. Éljék meg ezen keresztül a sikert.

Miről szól a Közbigyó projekt?

A legfontosabb hármasról: tanárok, diákok, és szülők együttműködéséről egy különleges oktatási élmény megvalósításáért!

A Közbigyó projektet a Bókay Árpád Általános iskola néhány lelkes és aktív pedagógusa és támogató szülők indították el azzal a céllal, hogy a gyermekek az iskolában egy másfajta oktatási módszerrel, tanulási élménnyel is megismerkedhessenek..

Néhány példa arra, milyen színes a gyermeki képzelet: bűvészkedtek, táncbemutatót tartottak, fizikai kísérleteket mutattak és magyaráztak el, sütöttek-főztek, újrahasznosított anyagokból kerti bútorokat építettek, a Titanincról és a Naprendszerről tartottak előadást, rengeteg filmet forgattak, játékot terveztek, hangszert gyártottak, terepasztalokat építettek…

Megtapasztaltuk, hogy a Közbigyó módszer könnyen illeszthető a jelenlegi oktatási rendszerbe is.

Mi mindenképp azon vagyunk, hogy minden olyan iskolában legyen Közbigyó, ahol van legalább egy lelkes szülő vagy pedagógus, aki mentorálja a projekt csoportot, és van legalább 4-5 gyerek, aki egy saját közös projekten szeretne együtt dolgozni. Érdemes elkezdeni már egészen kicsiben is!

Közkinccsé tettük a módszertanunkat, az érdeklődők megtalálnak minket az interneten Közbigyó Projekt néven. Ott vagyunk a legnagyobb közösségi oldalon és van honlapunk is.

Várunk minden ilyen megkeresést és nagyon szívesen segítünk elindítani a helyi Közbigyó projekteket.

www.facebook.com/kozbigyoprojekt/

Rádióbeszélgetés a Közbigyóról MP3

www.kozbigyo.hu/

Legyen minden gyerekünk sikeres! 

Segítsünk felfedezni minden gyereknek, miben jó ő igazán!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Neked 1%, nekünk 100% segítség

Adószámunk: 19187925-1-43

Neked csak két perc, nekünk nagyon sok lehetőség!

Ajánld fel számunkra az adód 1%-át.

Az elmúlt 8 évben számos programot szerveztünk, amelyhez nagyon sok gyerek, szülő és pedagógus csatlakozott. Igyekeztünk mindig megújítani, bővíteni ezeket, és a visszajelzéseitek alapján úgy érezzük ez sikerült. Köszönjük, hogy az elmúlt években támogattad munkánkat!

Március 15-től lehetőséged van, hogy személyi jövedelemadód 1%-val is támogasd egyesületünket.

Itt találsz információt, hogy hogyan ajánlhatod fel nekünk adód 1%-át: https://www.oktatas18.hu/neked-1-nekunk-100-segitseg.html

Köszönjük, ha támogatod munkánkat!