Menu

Mi a közbigyó projekt?

Mit tudsz te tenni még ebben a tanévben, hogy minden gyerek 21. századi kompetenciákat szerezzen és másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekké váljon az iskolátokban?

Ahelyett, hogy csak kívülről vagy felülről várnánk a változást az oktatásban, mi az, amit szülőként mi együtt tudunk tenni, lehetőleg azonnal? Ezt a kérdést tettük fel a tavalyi tanévben a Bókay Árpád Általános Iskolában. Mit tudsz te is tenni még ebben a tanévben, akár szülőként, akár pedagógusként, hogy másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekeket neveljünk – már ma?

A csoportos projektmunkában látjuk azt a lehetőséget, hogy élményekre alapozva olyan kompetenciákra tegyenek szert a gyerekek, ami egy XXI. századi sikeres életre készíti fel őket. Olyan kompetenciákra gondolunk, mint

  • kezdeményező készség
  • ötletelés
  • tervezés
  • hisz magában és bízik csoportja sikerében
  • felkészül a megvalósításra
  • nyitott a másokkal való kommunikációra
  • csapatban dolgozik
  • eszközt tervez, készít vagy használ
  • problémákat old meg és rugalmas, megvalósítja a közös célt
  • sikerét másokkal is megosztja.

A Közbigyóban a gyerekek maguk találják ki, hogy milyen projekten szeretnének egy 4-5 fős csoportban együtt dolgozni, és egy mentoráló szülő vezetésével megvalósítják azt. Végül a projekt csoportok be is mutatják az elkészült produktumokat egymásnak, a szüleiknek és a tanáraiknak.

A Közbigyó tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű ötlet: a Közbigyó projekt idejére (ami 2-3 napnyi csoportos projektmunkát jelent) kerüljön a gyerekek kezébe a vezetés, adjunk nekik autonómiát. Foglalkozzanak most azzal, amit a legjobban szeretnének. Derüljön ki, miben igazán jók. Éljék meg ezen keresztül a sikert.

Miről szól a Közbigyó projekt?

A legfontosabb hármasról: tanárok, diákok, és szülők együttműködéséről egy különleges oktatási élmény megvalósításáért!

A Közbigyó projektet a Bókay Árpád Általános iskola néhány lelkes és aktív pedagógusa és támogató szülők indították el azzal a céllal, hogy a gyermekek az iskolában egy másfajta oktatási módszerrel, tanulási élménnyel is megismerkedhessenek..

Néhány példa arra, milyen színes a gyermeki képzelet: bűvészkedtek, táncbemutatót tartottak, fizikai kísérleteket mutattak és magyaráztak el, sütöttek-főztek, újrahasznosított anyagokból kerti bútorokat építettek, a Titanincról és a Naprendszerről tartottak előadást, rengeteg filmet forgattak, játékot terveztek, hangszert gyártottak, terepasztalokat építettek…

Megtapasztaltuk, hogy a Közbigyó módszer könnyen illeszthető a jelenlegi oktatási rendszerbe is.

Mi mindenképp azon vagyunk, hogy minden olyan iskolában legyen Közbigyó, ahol van legalább egy lelkes szülő vagy pedagógus, aki mentorálja a projekt csoportot, és van legalább 4-5 gyerek, aki egy saját közös projekten szeretne együtt dolgozni. Érdemes elkezdeni már egészen kicsiben is!

Közkinccsé tettük a módszertanunkat, az érdeklődők megtalálnak minket az interneten Közbigyó Projekt néven. Ott vagyunk a legnagyobb közösségi oldalon és van honlapunk is.

Várunk minden ilyen megkeresést és nagyon szívesen segítünk elindítani a helyi Közbigyó projekteket.

www.facebook.com/kozbigyoprojekt/

Rádióbeszélgetés a Közbigyóról MP3

www.kozbigyo.hu/

Legyen minden gyerekünk sikeres! 

Segítsünk felfedezni minden gyereknek, miben jó ő igazán!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Kedves Közbigyósok!

Mint minden júniusban, idén is szeretettel várunk titeket egy kellemes játékos délutánra.

Beszélgessünk, játsszunk végre egy jót! Örüljünk egymásnak, ünnepeljük meg idén is, hogy Közbigyósnak lenni jó!

Amit mi hozunk, az a jókedv, a játék és egy finom ebéd. Kérjük, hogy hozzatok magatokkal pokrócot, amire leülhettek és azt a fantasztikus energiát, ami a projektjeiteket jellemezte

Találkozzunk június 4-én a Sas utcai játszótéren a tűzrakó helyeknél.

Részletek az esemény adatlapján:
https://www.facebook.com/events/140578731439774