Menu

Brossúra

Mi a Közbigyó Projekt?

Mit tudsz te tenni még ebben a tanévben, hogy minden gyerek 21. századi kompetenciákat szerezzen és másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekké váljon az iskolátokban?

Ahelyett, hogy csak kívülről vagy felülről várnánk a változást az oktatásban, mi az, amit szülőként mi együtt tudunk tenni, lehetőleg azonnal? Ezt a kérdést tettük fel a tavalyi tanévben a Bókay Árpád Általános Iskolában. Mit tudsz te is tenni még ebben a tanévben, akár szülőként, akár pedagógusként, hogy másokkal szívesen együttműködő, sikeres gyerekeket neveljünk – már ma?

A csoportos projektmunkában látjuk azt a lehetőséget, hogy élményekre alapozva olyan kompetenciákra tegyenek szert a gyerekek, ami egy XXI. századi sikeres életre készíti fel őket. Olyan kompetenciákra gondolunk, mint

  • kezdeményező készség
  • ötletelés
  • tervezés
  • hisz magában és bízik csoportja sikerében
  • felkészül a megvalósításra
  • nyitott a másokkal való kommunikációra
  • csapatban dolgozik
  • eszközt tervez, készít vagy használ
  • problémákat old meg és rugalmas, megvalósítja a közös célt
  • sikerét másokkal is megosztja.

A Közbigyóban a gyerekek maguk találják ki, hogy milyen projekten szeretnének egy 4-5 fős csoportban együtt dolgozni. Közösen létrehoznak valamit, amit Ők találnak ki, és Ők is valósítanak meg. Minden csoporthoz tartozik egy mentorszülő, aki segíti a csoport munkáját. Végül a projektcsoportok be is mutatják az elkészült produktumokat egymásnak, a szüleiknek és a tanáraiknak.

A Közbigyó tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű ötlet: a Közbigyó projekt idejére (ami 3-4 alkalmas csoportos projektmunkát jelent) kerüljön a gyerekek kezébe a vezetés, adjunk nekik autonómiát. Foglalkozzanak most azzal, amit a legjobban szeretnének. Derüljön ki, miben igazán jók. Éljék meg ezen keresztül a sikert.

Miről szól a Közbigyó Projekt?

A legfontosabb iskolai hármasról: tanárok, diákok és szülők együttműködéséről egy különleges oktatási élményért.

A Közbigyó projektet a Bókay Árpád Általános Iskola néhány lelkes és aktív pedagógusa és támogató szülők indították el azzal a céllal, hogy a gyermekek az iskolában egy másfajta oktatási módszerrel, tanulási élménnyel is megismerkedhessenek.

Néhány példa arra, milyen színes a gyermeki képzelet: bűvészkedtek, táncbemutatót tartottak, kémiai kísérleteket mutattak és magyaráztak el, sütöttek-főztek, újra-hasznosított anyagokból kerti bútorokat építettek, a Titanicról és a Naprendszerről tartottak előadást, rengeteg filmet forgattak, játékot terveztek, hangszert gyártottak, terepasztalokat építettek…

Indíts te is Közbigyót!

Megtapasztaltuk, hogy a Közbigyó módszer könnyen illeszthető a jelenlegi oktatási rendszerbe is.

Mi mindenképp azon vagyunk, hogy minden olyan iskolában legyen Közbigyó, ahol van legalább egy lelkes szülő vagy pedagógus, aki mentorálja a projekt csoportot, és van legalább 4-5 gyerek, aki egy saját közös projekten szeretne együtt dolgozni. Érdemes elkezdeni már egészen kicsiben is!

Közkinccsé tettük a módszertanunkat weboldalunkon. Az érdeklődők megtalálnak minket számos internetes platformon Közbigyó Projekt néven.
Ott vagyunk a legnagyobb közösségi oldalon és van tartalmas honlapunk; mindkettőn  rengeteg projektfotó, videó adhat további ihletet.

Várunk minden ilyen megkeresést és nagyon szívesen segítünk elindítani a helyi Közbigyó projekteket.

Rádióbeszélgetés a Közbigyóról MP3

info@kozbigyo.hu

http://www.kozbigyo.hu/indits-kozbigyo-projektet/

https://www.facebook.com/kozbigyoprojekt/

https://www.facebook.com/groups/kozbigyozopedagogusok/

Legyen minden gyerekünk sikeres!

Segítsünk felfedezni minden gyereknek, miben jó ő igazán!

Nyomtatható brossúra letöltése

Tehetsz azért, hogy a te iskoládban is legyen Közbigyó Projekt. Nyomtasd ki a brossúrát és vidd el az iskoládba!

Közbigyó brossúra eleje, Közbigyó brossúra hátulja, Teljes brossúra

Olvass tovább! Közbigyó kiáltvány>>


Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani a Facebook-on! Köszi!